«Ζωντανεύοντας» τις ευχές των παιδιών τα Χριστούγεννα: 5 δημιουργικές δραστηριότητες

Κάθε χρόνο αυτές τις μέρες, μικροί και μεγάλοι ανταλλάσουν ευχές, επιθυμίες, προσδοκούν να πάρουν τα αγαπημένα τους δώρα οι μικρότεροι, αναμένουν καλύτερες προοπτικές με την έλευση της νέας χρονιάς οι μεγαλύτεροι.. “Θέλω..”, “Θα ήθελα…”, “Μακάρι να..” ακούγονται απ’ όλα τα στόματα!
Τις περισσότερες φορές, οι επιθυμίες των παιδιών σχετίζονται με υλικά αγαθά, ωστόσο γνωρίζουμε καλά πως πέρα και πάνω απ’ όσα λένε ή δείχνουν εξωτερικά, τα παιδιά θέλουν να αισθάνονται ασφάλεια, αγάπη & αποδοχή στην οικογένειά τους ή το περιβάλλον τους.
Με αφορμή λοιπόν αυτές τις γιορτινές μέρες, ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να μοιραστούν μαζί μας τι είναι αυτό που θα τα κάνει χαρούμενα κι ευτυχισμένα, εκτός από την απόκτηση του αγαπημένου τους παιχνιδιού. Μπορεί να είναι μια δραστηριότητα με όλη την οικογένεια, ή ένα ταξίδι στη γιαγιά που ζει μακριά.
“Κι αν αυτό που ζητά δε γίνεται;” Βέβαια, το ότι δε θα εκπληρωθούν ενδεχομένως όλες οι ευχές του παιδιού δε θα πρέπει να μας ανησυχεί ή να αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα προκειμένου να τις εκφράσει ποικιλοτρόπως. Εξάλλου είναι ευκαιρία μ’ αυτό τον τρόπο να κατανοήσει πως δε γίνονται πάντα όσα θέλουμε, αυτό όμως δε μας εμποδίζει να εκφράζουμε τις επιθυμίες μας, να περνάμε καλά και να τις κρατάμε μέσα μας για να πραγματοποιηθούν κάποια άλλη στιγμή.
Πώς λοιπόν θα μπορούσαμε να βοηθήσουμε τα παιδιά ώστε να βιώσουν και να συμμετέχουν με τον δικό τους τρόπο στην εκπλήρωση των ευχών & επιθυμιών τους;

Ακολουθούν 4+1 ιδέες για ευχές.. βιωματικές

  • Να χρησιμοποιήσει εικαστικά μέσα ώστε να εικονοποιήσει την ευχή του: μπογιές κάθε είδους, εικόνες από περιοδικά, υλικά της φύσης, πλαστελίνη και άλλα, μπορούν να αποτελέσουν τον καμβά για τη δημιουργία του!
  • Να γράψει πάνω σε αστεράκια ή αγγελάκια για παράδειγμα, όσες περισσότερες λέξεις μπορεί να σκεφτεί σχετικά με την ευχή του & να τις στολίσει στο δέντρο ή στο δωμάτιό του. “Πώς νιώθω μ’αυτή την ευχή;”, “Με ποιές λέξεις θα την περιγράψω;”, “Ποιοί μπορούν να τη μοιραστούν μαζί μου;” και άλλες ερωτήσεις θα τον βοηθήσουν να σκεφτεί πολλές λέξεις!
  • Να φτιάξει μια ιστορία ή ένα παραμύθι μ’ αυτή την ευχή την οποία μπορεί να τη διανθίσει με ανάλογες εικόνες, ζωγραφιές ή αυτοκόλλητα. Πρωταγωνιστής της ιστορίας μπορεί να είναι το ίδιο το παιδί!
  • Να δραματοποιήσει την παραπάνω ιστορία παίζοντας ένα θεατρικό σκετσάκι! Φυσικά η συμμετοχή και άλλων μελών της οικογένειας ή φίλων είναι κάτι παραπάνω από επιθυμητή.
  • Να γράψει στιχάκια που μιλάνε για την ευχή του & να συνθέσει μια δικιά του μελωδία ή να τα τραγουδήσει μ’ έναν γνωστό κι αγαπημένο του μουσικό σκοπό. Επιπρόσθετα μπορεί να συνοδέψει το τραγουδάκι του με ένα μουσικό όργανο ή απλά μ’ ένα τύμπανο ή ντέφι!
Εσείς ποιά δραστηριότητα πιστεύετε πως θα αρέσει περισσότερο στο παιδί σας και γιατί;

Σχετικά άρθρα

Μια ξεχωριστή καφετέρια στην Αθήνα

Μια ξεχωριστή καφετέρια στην Αθήνα

«Εδώ οι κανονικοί δεν έχουν δουλειά, και εμείς θα πάρουμε αυτά τα παιδιά, να ζημιωθούμε κιόλας;». Αυτή ήταν η απάντηση ιδιοκτήτη μικρής επιχείρησης, όταν η κ. Γεωργία Βαμβουνάκη – Ραφάν τον προσέγγισε, προτείνοντας μια κοπέλα με κώφωση για...

Το πρώτο βιντεοκλίπ για κωφούς!

Το πρώτο βιντεοκλίπ για κωφούς!

Δείτε το βιντεοκλίπ εδώ: https://m.youtube.com/watch?v=SahxXW94Mh0 Η πρόβα έχει τελειώσει και στην πόρτα με υποδέχεται ο Έκτορας με τη Μαρία. Στο βάθος η Μαίρη φροντίζει το τσέλο της, ενώ ο Ρενάτο εξηγεί στον Νίκο τις τροποποιήσεις που έκανε στη...

Δημοσιεύτηκε | βίντεο, κωφοί, μουσική
Μαθητής για πρώτη φορά ! 4 προτάσεις για ένα θετικό ξεκίνημα!

Μαθητής για πρώτη φορά ! 4 προτάσεις για ένα θετικό ξεκίνημα!

Το καλοκαίρι τελείωσε, οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου είναι ήδη εδώ, ενώ μια νέα σχολική χρονιά είναι έτοιμη να ξεκινήσει. Συχνά, αυτή η χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται από ανάμεικτα και κάποιες φορές έντονα συναισθήματα εκ μέρους των παιδιών και...

Βάφουμε πασχαλινά αυγά: 5+1 οφέλη για τα παιδιά

Βάφουμε πασχαλινά αυγά: 5+1 οφέλη για τα παιδιά

Το βάψιμο των αυγών την Μ. Πέμπτη είναι ένα από τα πιο δημοφιλή πασχαλινά έθιμα για μικρούς και μεγάλους. Το αυγό θεωρείται σύμβολο της ζωής ενώ το κόκκινο χρώμα που σύμφωνα με την παράδοση βάφονται, συμβολίζει το αίμα του Χριστού που θυσιάστηκε...

Αφήστε ένα σχόλιο