Το πρώτο και ομορφότερο παιχνίδι του παιδιού σας: εσείς!
Το βρέφος τις πρώτες μέρες της ζωής του έχει ανάγκη από πολύ λίγα, αλλά πολύ σημαντικά πράγματα: τροφή, ύπνο και πολύ αγκαλιά. Μέρα με τη μέρα και όσο αυτές οι ζωτικές ανάγκες του ικανοποιούνται άμεσα και αδιαπραγμάτευτα, δημιουργείται χώρος για να εμφανιστεί η επίσης μεγάλης σημασίας ανάγκη και επιθυμία του βρέφους για γνωριμία και επικοινωνία με τη μητέρα και τον πατέρα του αρχικά και σταδιακά με το περιβάλλον του.
Αυτή ακριβώς η επικοινωνία με το βλέμμα, τα πρώτα λογάκια και τραγουδάκια που θα πει η μαμά στο μωρό της, αποτελούν εκτός των άλλων το πρώτο “παιχνίδι” του βρέφους, το οποίο είναι μάλιστα διαδραστικό. Τι καλύτερο;! Φυσικά, ο νέος γονιός έχει να επιλέξει ανάμεσα σε μια πληθώρα ψυχαγωγικών μέσων που βρίσκονται στο εμπόριο για το παιδί του, όπως μουσικά παιχνίδια, κουδουνίστρες, μαλακά βιβλιαράκια και άλλα.
Ωστόσο, σύντομα η μαμά και ο μπαμπάς θα αντιληφθούν πως για τους επόμενους μήνες τουλάχιστον, το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι για το βρέφος είναι οι ίδιοι οι γονείς του! Δε χρειάζεται ιδιαίτερη φαντασία ή γνώσεις για να διασκεδάσετε και να περάσετε όμορφα με το μωρό σας όταν αυτό είναι στην κατάσταση “ήρεμης εγρήγορσης” όπως λέγεται, κατά την οποία είναι σε θέση να δεχθεί και να επεξεργαστεί τα ερεθίσματα του περιβάλλοντος του. Το πρόσωπο σας είναι ένα πολύ ελκυστικό και μαγικό παιχνίδι στα μάτια του μωρού. Κάντε γκριμάτσες, κουνήστε και χτυπήστε τα χέρια και τα δάχτυλά σας, μιμηθείτε τις φωνούλες και τα “αγκού” του μωρού & πείτε με τη σειρά σας δικές σας “φωνές” και απλές συλλαβές, αυτοσχεδιάστε και χαρείτε το!
Κάποιες φορές μπορεί να ξεχνάμε πως το βρέφος επι εννιά ολόκληρους μήνες ήταν στη ζεστή φωλιά της μήτρας και ότι ξαφνικά βρίσκεται σε ένα χώρο με απροσδιόριστα για το ίδιο όρια. Η χωρίς περιορισμούς αγκαλιά του προσφέρει ανακούφιση, παρηγοριά κι ασφάλεια και συνακόλουθα, η σωματική επαφή μέσω του μασάζ χαρίζει εκτός απ’ τα παραπάνω, αισθήματα ικανοποίησης, ηρεμίας και ευεξίας. Και βέβαια είναι κι αυτό ένα απ’ τα πρώτα “ομαδικά παιχνίδια” με σας και το μωρό σας.
Γαργαλητό, ονομασία των μερών του σώματος, τραγουδάκια είναι
κάποιες απ’ τις δημιουργικές δραστηριότητες που μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια του μασάζ. Μιλήστε στο μωρό σας αλλά και με το μωρό σας όσο περισσότερο μπορείτε! Φυσικά δεν καταλαβαίνει ακόμα το νόημα αυτών που λέτε, αυτό όμως δε σημαίνει πως δεν μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλώς: εξοικειώνεται με τον προφορικό λόγο, το ηχόχρωμα, το ύφος και την τονικότητα που ποικίλει κάθε φορά, συνδέει τα αντικείμενα και τις ενέργειες με συγκεκριμένο σύνολο ήχων (λέξεις) και άλλα.
Επίσης, μπορούν οι γονείς μέσ’ από πολύ απλές δραστηριότητες ν’ αναπτύξουν και να διεγείρουν τις αισθήσεις του μωρού τους. Καλλιεργήστε την αίσθηση της αφής μέσω του μασάζ, όπως ειπώθηκε παραπάνω, αλλά και φέρνοντας σ’ επαφή το μωρό με ποικίλες υφές (πχ πλαστική κουδουνίστρα, μάλλινο αρκουδάκι, υφασμάτινο πάπλωμα δραστηριοτήτων). Τον πρώτο καιρό και όσο η όραση του βρέφους δεν έχει δυναμώσει αρκετά, πλησιάστε σε κοντινή απόσταση εκτός απ’ το πρόσωπό σας -που όπως είπαμε είναι το πιο ενδιαφέρον παιχνίδι!- αρκουδάκια, κουδουνίστρες, μπαλόνια, μπαλίτσες, υφασμάτινα βιβλία με έντονα και καθαρά χρώματα, περιγράψτε τα και παίξτε μαζί. Η ακοή του μωρού είναι ιδιαίτερα ανεπτυγμένη οπότε “εκμεταλλευτείτε το” τραγουδώντας του, βάζοντάς του μουσική, αλλά και εξοικειώνοντάς το σταδιακά με καθημερινούς ήχους του σπιτιού ή ήχους που προκαλείτε εσείς (χτύπημα χεριών, ήχοι με το στόμα, κουδουνίστρα μέχρι να τη χτυπά το ίδιο κλπ.). Αίσθηση του ρυθμού και της μελωδίας, σταδιακή γνώση της σχέση αιτίας και αποτελέσματος είναι μερικά απ’ τα οφέλη που θα αποκομίσει.
Τέλος, έχοντας κατά νου πως το στόμα του μωρού είναι το πρώτο του “σχολείο”, με το να του δίνεται η ευκαιρία να γνωρίσει μέσω της στοματικής οδού μια ευρεία ποικιλία παιχνιδιών και αντικειμένων, κατάλληλα φυσικά για την ηλικία του, ανακαλύπτει τη φύση και τις ιδιότητες των πραγμάτων και αναπτύσσεται κιναισθητικά. Το πρώτο “παιχνίδι” που θα γνωρίσει μέσα στα πλαίσια του στοματικού σταδίου είναι το χέρι και τα δάχτυλα του το πιπίλισμα των οποίων δε χρειάζεται να προβληματίζει τους γονείς, αφού είναι ένα φυσικό και επιθυμητό στάδιο μάθησης και εξέλιξης όπως ειπώθηκε, ενώ προσφέρει την ίδια στιγμή στο βρέφος το αίσθημα της ασφάλειας και της σιγουριάς.