Τι είναι ο αυτισμός;

Ο αυτισμός είναι μια ισόβια αναπτυξιακή διαταραχή που οφείλεται σύμφωνα με έρευνες σε ένα νευρολογικό πρόβλημα στη φυσιολογία του εγκεφάλου. Ωστόσο η ακριβής αιτία εμφάνισής του δεν έχει εξακριβωθεί ακόμη. 1 στα 150 παιδιά θα εμφανίσει αυτισμό, ενώ είναι 4 φορές πιο συχνός στα αγόρια απ’ ό,τι στα κορίτσια.

Τα παιδιά με αυτισμό εμφανίζουν δυσκολίες κυρίως στην επικοινωνία και στις κοινωνικές και συναισθηματικές δεξιότητες. Το νοητικό δυναμικό τους ποικίλει σημαντικά γι’ αυτό ακριβώς κάνουμε λόγο για «φάσμα του αυτισμού» ή «διάχυτες αναπτυξιακές διαταραχές» εκ των οποίων ο αυτισμός είναι η συνηθέστερη διαταραχή.

Ωστόσο, παρόλη τη σοβαρότητα αυτής της διαταραχής, η έγκαιρη διάγνωση σε συνδυασμό με μια εξειδικευμένη και συστηματική αντιμετώπιση είναι δυνατόν να μειώσουν τις δυσκολίες που αντιμετωπίζει το παιδί και να βελτιώσουν τις ιδιαίτερες ικανότητές του.

Γιατί είναι τόσο σημαντικά τα πρώτα χρόνια ανάπτυξης του παιδιού μου;

Τα πρώτα χρόνια της ανάπτυξης του παιδιού σας αποτελούν έναν σημαντικά αξιόπιστο δείκτη για τη φυσιολογική ή μη φυσιολογική εξέλιξη του.
Οι πρώτοι παρατηρητές της ανάπτυξης αυτής του παιδιού δεν είναι άλλοι από τους γονείς του.

Εκτιμώντας λοιπόν τη φυσιολογική και αναμενόμενη εξέλιξη του παιδιού σας σε τομείς όπως: γλωσσικές ικανότητες, συναισθηματικές και κοινωνικές δεξιότητες και γνωστική ανάπτυξη, είναι εύκολο να παρατηρήσετε πότε μια συμπεριφορά καθυστερεί ή υπολείπεται της φυσιολογικής.

Στην περίπτωση που επισημάνετε καθυστέρηση σε κάποιον τομέα της ανάπτυξης του παιδιού σας ή ακόμα απώλεια κεκτημένων δεξιοτήτων του, θα ‘ταν σκόπιμο να απευθυνθείτε στον παιδίατρο σας και κατόπιν εφόσον κριθεί απαραίτητο σε κάποιον ειδικό αναπτυξιολόγο.

Ποια σημάδια θα πρέπει να με προβληματίσουν;

  • δεν απλώνει τα χέρια προς αντικείμενα, δεν τα κρατά, ούτε τα βάζει στο στόμα του (3 μηνών)
  • δε χαμογελάει και αρνείται την αγκαλιά (7 μηνών)
  • δεν αντιδρά στο «όχι», ούτε σε ήχους (12 μηνών)
  • δε μιλάει (16 μηνών)
  • δεν οργανώνει φανταστικό παιχνίδι και δεν μιμείται/ενδιαφέρεται για άλλα παιδιά (από 2 ετών)
  • είναι πολύ επιθετικό, έχει συχνές εκρήξεις θυμού ή είναι πολύ ντροπαλό (5 ετών)
  • έχει δυσκολία στο φαγητό, στον ύπνο και στη χρήση της τουαλέτας (5 ετών)
  • είχε ξεκινήσει να λέει κάποιες λέξεις και ξαφνικά σταμάτησε

Σχετικά άρθρα

“Αυτισμέ, σε αγαπήσαμε!”

“Αυτισμέ, σε αγαπήσαμε!”

Πριν απο πεντε χρονια πηρα στα χερια μου ενα χαρτι που εγραφε με ομορφα στρογγυλα γράμματα Διαχυτη Αναπτυξιακη Διαταραχή. Το παιδι μου ειναι στο φάσμα! Ποιο φασμα;…ρωτησα! Στο φασμα του αυτισμού! Και από τοτε ξεκινησαμε ενα ταξιδι με μια...

Μιλώντας για τον αυτισμό μέσα από την λογοτεχνία

Μιλώντας για τον αυτισμό μέσα από την λογοτεχνία

Ένας δημιουργικός και αποτελεσματικός τρόπος να μιλήσουμε για τα παιδιά για την διαφορρετικότητα είναι -και- μέσα από ένα παραμύθι. Με αφορμή λοιπόν την Παγκόσμια Ημέρα Ευαισθητοποίησης για τον Αυτισμό που γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου...

“Σουσάμι άνοιξε”: η αγαπημένη παιδική σειρά με νέα κούκλα με αυτισμό

“Σουσάμι άνοιξε”: η αγαπημένη παιδική σειρά με νέα κούκλα με αυτισμό

Ο Elmo και η Abby Cadabby έχουν μια καινούρια φίλη που βρίσκεται στο φάσμα του αυτισμού. To συνεργείο του παιδικού προγράμματος “Σουσάμι άνοιξε” συνέστησε την Τζούλια ως μέρος της πρωτοβουλίας ” ‘Σουσάμι άνοιξε’ και...

Ο μικρός μου αδερφός από το φεγγάρι

Ο μικρός μου αδερφός από το φεγγάρι

Η ταινία κινουμένων σχεδίων του Frédéric Philibert με τίτλο “Mon petit frère de la lune” παρουσιάζει τον αυτισμό μέσ’ από τα μάτια ενός μικρού κοριτσιού του οποίου ο αδερφός έχει διαγνωστεί με την συγκεκριμένη αναπτυξιακή...

Αφήστε ένα σχόλιο