Συναισθηματική αγωγή: βοηθώντας το παιδί στην έκφραση των συναισθημάτων του
Ο χαρακτηρισμός (ή κατονομασία) των συναισθημάτων συνάδει με την ενσυναίσθηση. Ο γονέας που βλέπει το παιδί του να κλαίει και του λέει “Νιώθεις πολύ λυπημένος, έτσι δεν είναι;”, δίνει στο παιδί να καταλάβει ότι το κατανοεί αυτό και ταυτόχρονα του προσφέρει μια λέξη για να περιγράψει το έντονο αυτό συναίσθημα.
Μελέτες έχουν δείξει ότι αυτή ακριβώς η πράξη του χαρακτηρισμού των συναισθημάτων έχει “ηρεμηστικό” αποτέλεσμα στο νευρικό σύστημα και βοηθάει τα παιδιά να ανακάμψουν ταχύτερα από επεισόδια που τα αναστατώνουν. Παρότι δεν είμαστε βέβαιοι πώς επέρχεται αυτή η κατευναστική επίδραση, έχω την γνώμη ότι, όταν συζητάμε για ένα συναίσθημα που βιώνουμε, ενεργοποιούμε τον αριστερό λοβό του εγκεφάλου όπου βρίσκεται το κέντρο της γλώσσας και της λογικής. Αυτό με τη σειρά του μας επιτρέπει να συγκεντρωθούμε και να ηρεμήσουμε.
Όπως προαναφέραμε, οι επιπτώσεις της εκπαίδευσης ενός παιδιού στην αυτοχαλάρωση είναι σημαντικές. Τα παιδιά που μπορούν να ηρεμούν από μικρή ηλικία εμφανίζουν σημάδια συναισθηματικής νοημοσύνης: είναι πιθανότερο να συγκεντρώνονται καλύτερα, να έχουν καλύτερες σχέσεις με τους συνομηλίκους τους, υψηλότερη σχολική επίδοση και καλή υγεία.
Από το βιβλίο: “Η συναισθηματική νοημσύνη των παιδιών” του John Gottman
AEGEAN: 30.000 θέσεις εσωτερικού από 19€*
http://go.linkwi.se/z/73-188/CD17294/?
Πάρε τώρα προσφορά για την ασφάλεια του αυτοκινήτου σου και βγες κερδισμένος
http://go.linkwi.se/z/11531-1/CD17294/?