Μαθητής για πρώτη φορά ! 4 προτάσεις για ένα θετικό ξεκίνημα!
Το καλοκαίρι τελείωσε, οι πρώτες μέρες του φθινοπώρου είναι ήδη εδώ, ενώ μια νέα σχολική χρονιά είναι έτοιμη να ξεκινήσει.
Συχνά, αυτή η χρονική περίοδος χαρακτηρίζεται από ανάμεικτα και κάποιες φορές έντονα συναισθήματα εκ μέρους των παιδιών και ιδιαίτερα όσων θα πανε πρώτη φορά σε κάποιο προσχολικό ή σχολικό πλαίσιο. Ενθουσιασμός και αγωνία, άρνηση και ανυπομονησία είναι μερικά απ’ αυτά.
Αν και είναι αυτονόητο, αξίζει παρ’ όλ’ αυτά να τονίσουμε πόσο σημαντικό είναι για κάθε παιδί να κάνει ένα καλό ξεκίνημα στη σχολική του ζωή. Και φυσικά, ο ρόλος των γονιών αρχικά και των δασκάλων στη συνέχεια για να επιτευχθεί κάτι τέτοιο, είναι καίριος.
Ας δούμε λοιπόν παρακάτω 4 προτάσεις που εφαρμόζοντάς τες οι γονείς θα μπορούσαν να συμβάλλουν σημαντικά σε μια θετική διάθεση και ψυχολογία των παιδιών για το σχολείο, τον πρώτο καιρό αλλά και στην συνέχεια. Οι 3 πρώτες αφορούν συγκεκριμένες δραστηριότητες που έχουν τη δυνατότητα να υλοποίσουν οι γονείς με τα παιδιά τους, ενώ η τελευταία αφορά μιαν ευρύτερη και πιο ουσιαστική γονεική προσέγγιση σε σχέση με την σχολική ζωή του παιδιού αλλά και γενικότερα.
1. Θεατρικό παιχνίδι/παιχνίδι ρόλων: Αποτελεί μια βιωματική και αγαπημένη δραστηριότητα των παιδιών που ενδυναμώνει τη φαντασία και τη δημιουργικότητά τους και ενισχύει τις κοινωνικές τους δεξιότητες. Το “σενάριο”, τα πρόσωπα και τα επιμέρους αντικείμενα του παιχνιδιού διαμορφώνονται κάθε φορά ανάλογα με τα ενδιαφέροντα και τις προθέσεις των συμμετεχόντων,ενώ μπορεί να είναι αυθόρμητο αλλά και οργανωμένο.
Οι γονείς λοιπόν μπορούν να αξιοποιήσουν μια τέτοια δραστηριότητα προτείνοντας στα παιδιά παιχνίδια ρόλων με θέμα το σχολείο και τη σχολική καθημερινότητα, δίνοντας το αρχικό ερέθισμα για ποικίλους διαλόγους, μέσα στην τάξη ή έξω στο διάλειμμα, υποδυόμενοι συμμαθητές και δασκάλους εναλάσσοντας τους ρόλους με τα παιδιά.Εναλλακτικά υπάρχει και η επιλογή ενός μικρού θεατρικού έργου (“σκέτς”) με ένα συγκεκριμένο θέμα κάθε φορά, όπως “Πρωτη μέρα στο σχολείο”, Γνωρίζοντας τους συμμαθητές μου” και άλλα. Φυσικά εαν υπάρχουν στην οικογένεια μεγαλύτερα αδέρφια τα προτρέπουμε να συμμετέχουν κι αυτά!
2. Παραμύθια & ταινίες: Υπάρχουν διαθέσιμα στα βιβλιοπωλεία και τα καταστήματα ενοικιαζόμενων ταινιών αρκετές επιλογές παιδικών βιβλίων και ταινιών με θέμα τη σχολική ζωή και πρωταγωνιστές μικρούς μαθητές. Ιδιαίτερα σημαντικό είναι το περιεχόμενο του βιβλίου ή της ταινίας να είναι αφενός κατάλληλο για την ηλικία του παιδιού και αφετέρου να προβάλλει έναν παιδαγωγικά θετικό και δημιουργικό ρόλο του σχολείου & των δασκάλων και να καλλιεργεί την επιθυμία για μάθηση και γνώση, καθώς και την βιωματική αξία αυτών στην καθημερινή ζωή. Επιλέξτε λοιπόν μαζί με τον νεαρό μαθητή ταινίες & ιστορίες που του αρέσουν και καλή θέαση & ανάγνωση!
3. “Γνωρίζοντας και παίζοντας με τους συμμαθητές!”: Με την προϋπόθεση πως το παιδί μας θα το ήθελε, μπορούμε να πάρουμε την πρωτοβουλία και επικοινωνόντας με τους γονείς των συμμαθητών του, να φέρουμε σε επαφή τα παιδιά για παιχνίδι, είτε προκειμένου να γνωριστούν, είτε για να “αναθερμανθουν” οι σχέσεις τους, αν γνωρίζονται ήδη, ενόψει της νέας σχολικής χρονιάς.
Αν υπάρχει χρόνος και διάθεση εκ μέρους σας, μια ωραία ιδέα θα ήταν μια γιορτή γνωριμίας των μελλοντικών συμμαθητών, με μουσική, νόστιμα σνακ και φυσικά παιχνίδι! Τέλος, αν ξέρετε πως το παιδί σας θα είναι στο ίδιο τμήμα ή θα μοιράζεται το προαύλιο του σχολείου στο διάλειμμα με κάποιον φίλο απ’ τη γειτονιά, το ποδόσφαιρο ή το νηπιαγωγείο, υπάρχει ένας ακόμα σημαντκός λόγος να οργανώσετε μια ή και περισσότερες συναντήσεις στο σπίτι ή την παιδική χαρά!
4. Από το “Γιατί πρέπει να πάω σχολείο;” στο “Είναι ωραία στο σχολείο!”: Συμβαίνει κάποιες φορές, οι μικροί μαθητές να ξεκινάνε την σχολική τους σταδιοδρομία γεμάτοι ενθουσιασμό, θετική ενέργεια και διάθεση και κάπου στην πορεία να διακατέχονται αντ’ αυτών από συναισθήματα άρνησης, θυμού και από γενικότερη έλλειψη ενδιαφέροντος σε ότι έχει να κάνει με το σχολείο. Κι η αλήθεια είναι πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που συμβαίνει κάτι τέτοιο, όπως η ύπαρξη μαθησιακών δυσκολιών, η έλλειψη ελεύθερου χρόνου, η δυσκολία στη σύναψη φιλικών σχέσεων με άλλα παιδιά και άλλα.
Παρ’ όλ’ αυτά, όπως σε όλα τα γεγονότα στη ζωή έτσι κι εδώ, για μια θετική ψυχική διάθεση και μια συνολικά δημιουργική απόδοση και παρουσία του μαθητή στο σχολικό περιβάλλον, είναι σημαντικό να δώσουμε έμφαση στα οφέλη που πρόκειται το παιδί ν’ αποκομίσει εκεί, χωρίς όμως να εξιδανικεύσουμε την σχολική καθημερινότητα ή να αρνηθούμε, μη δίνοντας την απαιτούμενη σημασία, οτιδήποτε μπορεί να προβληματίζει, να στεναχωρεί ή να δυσκολεύει το παιδί.
Εξάλλου είναι γνωστό πως εαν υπάρχει κίνητρο για την γνώση, και μάλιστα “εσωτερικό” όπως ονομάζεται, η μαθησιακή διαδικασία πραγματοποιείται σχεδόν αβίαστα και με ιδιαίτερα ωφέλιμα αποτελέσματα. “Εσωτερικό κίνητρο” σημαίνει κίνητρο που πηγάζει από μέσα από το παιδί και δεν εξαρτάται από εξωτερικούς παράγοντες, όπως κάποια υλική επιβράβευση προκειμένου πχ ο μαθητής να διαβάσει ή αντίθετα μια τιμωρία αν δεν ανταποκριθεί στην σχολική του καθημερινότητα.
Η καλλιέργεια φυσικά μιας τέτοιας διάθεσης και νοοτροπίας εκ μέρους του μαθητή είναι, πολλές φορές, κάθε άλλο παρά εύκολη κι απλή. Για να επιτευχθεί χρειάζεται να υπαρχει μεταξύ γονέα και παιδιού ένας συνεχής και ανοιχτός δίαυλος επικοινωνίας και μια σχέση αμοιβαίας κατανόησης, εμπιστοσύνης και σεβασμού. Βέβαια, δεν περιμένουμε από το παιδί να θέλει και να του αρέσουν όλα όσα κάνει και μαθαίνει στο σχολείο, ούτε και η επίδοσή τού να είναι άριστη σε όλα τα μαθήματα. Κάτι τέτοιο είναι ουτοπικό και αφύσικο.
Ο στόχος μας, πολύ περισσότερο αν έχουμε να κάνουμε με ένα παιδί που πάει για πρώτη φορά σχολείο, είναι να το βοηθήσουμε να εξοικειωθεί αρχικά με την σχολική καθημερινότητα, να κάνει νέες γνωριμίες και φιλίες και φυσικά να κατανοήσει σταδιακά την αξία και την χρησιμότητα που έχει η γνώση και η μάθηση στην ζωή του.
Καλή σχολική χρονιά σε όλους τους μαθητές!