Φθινοπωρινή δραστηριότητα πρώτης αρίθμησης

Τώρα το φθινόπωρο, τα φύλλα των δέντρων προσφέρονται για ποικίλες δραστηριότητες χειροτεχνίας και μάθησης για τα παιδιά!

Μια δραστηριότητα που εισάγει το παιδί στην έννοια των αριθμών (αναγνώριση αριθμών, ταύτιση αριθμού και ποσότητας) και καλλιεργεί ταυτόχρονα τις δεξιότητες λεπτής κινητικότητας είναι η παρακάτω:

Στον κήπο, την αυλή, σε μια βόλτα στο βουνό ή στο δάσος, μαζέψτε μαζί με το παιδί φύλλα διαφόρων χρωμάτων και μεγεθών και γυρνώντας στο σπίτι βάλτε τα σε ένα καλαθάκι , αφού πρώτα έχετε γράψει πάνω τους με έναν μαρκαδόρο τους αριθμούς από το 1-5 ή από το 1-10.

Σ’ ένα άλλο καλαθάκι βάλτε μανταλάκια και ενθαρρύνετε το παιδί να ξεκινήσει την δραστηριότητα βλέποντας και λέγοντας τον αριθμό που αναγράφεται σε κάθε φύλλο και βάζοντας στη συνέχεια πάνω του ίση ποσότητα από μανταλάκια.

Fine-Motor-Counting-Activity-1

Φυσικά η παραπάνω δραστηριότητα μπορεί να γίνει με πολλές παραλλαγές ανάλογα με την ηλικία, τις ανάγκες και τις δυνατότητες του παιδιού. Για παράδειγμα, μπορούμε να δώσουμε στο παιδί να γράψει εκείνο τους αριθμούς πάνω στα φύλλα ή αν το παιδί είναι μικρότερης ηλικίας ή έχει μαθησιακές δυσκολίες, αντί των αριθμών μπορούμε να σχεδιάσουμε αντίστοιχο αριθμό από τελίτσες (πχ στη θέση του 1, μια τελίτσα, του 2 δύο τελίτσες κοκ).

Τέλος, αντί για μανταλάκια μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μεγάλους συνδετήρες, ενώ αν το παιδί δυσκολευεται στην χρήση τους, προτείνουμε εναλλακτικά να τοποθετεί πάνω στα φύλλα βελανίδια, βοτσαλάκια ή κάστανα.

Πηγή φωτογραφίας
& ανάγνωση όλου του άρθρου εδώ:
http://themudkitchen.com/fine-motor-counting-activity

Σχετικά άρθρα

“Γράφω πάνω στη γραμμή!”: μια ευχάριστη τεχνική

“Γράφω πάνω στη γραμμή!”: μια ευχάριστη τεχνική

Η “έξυπνη γάτα” αποτελεί μια ευχάριστη και αποτελεσματική τεχνική ανάπτυξης της δεξιότητας της γραφής για τους μαθητές που έρχονται σε πρώτη επαφή με τον γραπτό λόγο καθώς και τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες...

Δημοσιεύτηκε
Πέτα ψηλά!

Πέτα ψηλά!

“Όποιος δεν έπαιξε ποτέ του με χαρταετό, δεν κοίταξε όσο χρειάζεται ψηλά. Όποιος δεν ένιωσε τη δύναμη του σπάγκου, δεν κατάλαβε την δύναμη του αέρα. Κι όποιος δεν φώναξε με την ευθύνη και την πρωτοβουλία του παιδιού που βλέπει να κινδυνεύει...

Το κίνητρο στη μάθηση και 10 προτάσεις ενίσχυσής του

Το κίνητρο στη μάθηση και 10 προτάσεις ενίσχυσής του

Το κίνητρο είναι η σπίθα, η δύναμη που μας ωθεί να ασχοληθούμε με μια δραστηριότητα από την αρχή της έως την ολοκλήρωσή της. Το κίνητρο βρίσκει εφαρμογή σε όλους τους τομείς της καθημερινής μας ζωής, φυσικά και στην εκπαίδευση. Η επιθυμία για...

Aς φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας

Aς φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας

Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Ας φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας” δημιουργήθηκε από τους μαθητές της πρώτης τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου και τον δάσκαλό τους Νικόλαο Βιντζηλαίο. Η ομορφιά της...

Αφήστε ένα σχόλιο