Η αγορά παιχνιδιών για τα παιδιά είναι «παιχνιδάκι» για τους γονείς;

Ερωτήσεις όπως ‘Τι παιχνίδι να του πάρω για δώρο;’, ‘Είναι αυτό το παιχνίδι κατάλληλο για την ηλικία του;’, ‘Θα καταλάβει πως παίζεται ή είναι πολύ δύσκολο για την ηλικία του;’ προβληματίζουν συχνά τους γονείς όταν πρέπει να αγοράσουν ένα παιχνίδι για το παιδί τους.
Ανάλογα λοιπόν με την ηλικία του πρέπει να είμαστε σε θέση να του παρέχουμε τα σωστά παιχνίδια ώστε να το βοηθήσουμε να αναπτύξει τις ικανότητές του και τα ταλέντα του στη σωστή ηλικία.

Βρέφη έως 1 έτους.

Τα παιχνίδια που πρέπει να διαλέγετε σε αυτή την ηλικία πρέπει να είναι ελαφριά και να έχουν ζωντανά χρώματα, πολλούς ήχους και κίνηση. Έτσι ελκύουν την προσοχή του, τραβούν περισσότερο το βλέμμα του μωρού και μπορεί να ασχοληθεί για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα με αυτά. (π.χ. κουδουνίστρες, μαλακά μεγάλα ζωάκια που κάνουν ήχο, προτζέκτορες εικόνων στον τοίχο, περιστρεφόμενα αντικείμενα στην κούνια του)

Παιδιά 1 έως 2 ετών

Τα παιχνίδια γι’ αυτή την ηλικιακή ομάδα θα πρέπει να είναι ασφαλή και ικανά να αντέξουν την περιέργεια του μωρού να τα εξερευνήσει με το στόμα του!! (π.χ. παιχνίδια με κουμπιά που έχουν αιτία και αποτέλεσμα, απλά κατασκευαστικά παιχνίδια με μεγάλους κύβους που μπαίνουν ο ένας μέσα στον άλλο, τηλέφωνα με κουμπιά).

Παιδιά 2 έως 5 ετών, προσχολικής ηλικίας

Τα παιχνίδια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας είναι πολύ σημαντικά γιατί βοηθούν στην προετοιμασία τους για τα σχολικά χρόνια. Πρέπει λοιπόν να είναι δημιουργικά, να ακολουθούν κοινωνικούς κανόνες, να εξάπτουν τη φαντασία τους και να έχουν και ένα εκπαιδευτικό χαρακτήρα για ενίσχυση των γνωστικών τους ικανοτήτων. ( π.χ. βιβλία με σύντομες ιστορίες ή ιστορίες δράσης, μαρκαδόροι, ξυλομπογιές, βρες ποιο ταιριάζει, ηλεκτρονικές εγκυκλοπαίδειες με εκμάθηση χρωμάτων, σχημάτων, βασικών εννοιών, πάζλ, κατασκευαστικά μεγαλύτερης δυσκολίας, κουζινικά, εργαλεία μάστορα, κουκλόσπιτα, ψαλίδια με αμβλυμμένες άκρες).

Παιδιά 6 ετών και άνω, σχολικής ηλικίας

Τα παιχνίδια για τα παιδιά αυτής της ηλικίας θα πρέπει να βοηθούν το παιδί να αναπτύξει νέες επιδεξιότητες και τη δημιουργικότητά του. Να ενισχύουν τα χόμπι του και τα ταλέντα του. (π.χ. επιτραπέζια στρατηγικής και δράσης, αθλητικός εξοπλισμός, σετ για μικρούς επιστήμονες με πειράματα, πρωτότυπες δημιουργίες και κατασκευές, εκπαιδευτικά προγράμματα σε υπολογιστές).

Πρέπει όμως πάντα να θυμόμαστε ότι τα ακριβά παιχνίδια δεν είναι απαραίτητα και τα καλύτερα. Τα παιδιά χαίρονται με τα απλά παιχνίδια που τους επιτρέπουν να αφήνουν τη φαντασία τους ελεύθερη και να δημιουργούν ιστορίες .Το μόνο που πρέπει να προσέχουμε πάντα είναι, να είναι ασφαλή ανάλογα με την ηλικία των παιδιών.

Σχετικά άρθρα

Οι πρώτες κούκλες που αναπαριστούν άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι πρώτες κούκλες που αναπαριστούν άτομα με ειδικές ανάγκες

Μια καμπάνια που δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλάζει τη βιομηχανία των παιχνιδιών προς το καλύτερο. Μια εκστρατεία στο Facebook με το hashtag #ToyLikeMe δημιουργήθηκε από γονείς που επιθυμούσαν να δείξουν στην βιομηχανία...

«Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο»

«Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο»

“… Όσα πραγματικά πρέπει να ξέρω για το πώς να ζω, τι να κάνω και πώς να είμαι, τα έμαθα στο Νηπιαγωγείο. Η σοφία δε βρισκόταν στην κορυφή του σχολικού βουνού, αλλά εκεί, στα βουναλάκια από άμμο, στο νηπιαγωγείο. Αυτά είναι τα...

Τι πρέπει να ξέρει ένα τετράχρονο;

Τι πρέπει να ξέρει ένα τετράχρονο;

Στην πρόσφατη ενημέρωση γονέων στον παιδικό σταθμό της κόρης μου, μια μητέρα αναρωτήθηκε με αγωνία ενώπιον γονιών και δασκάλας γιατί ο γιος της δεν ξέρει να γράφει το όνομά του, ενώ παράλληλα απευθύνθηκε και στους υπόλοιπους της παρέας ρωτώντας...

Aς φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας

Aς φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας

Η ταινία μικρού μήκους με τίτλο “Ας φανταστούμε το σχολείο των ονείρων μας” δημιουργήθηκε από τους μαθητές της πρώτης τάξης του Ολοήμερου Δημοτικού Σχολείου Βίβλου Νάξου και τον δάσκαλό τους Νικόλαο Βιντζηλαίο. Η ομορφιά της...

Αφήστε ένα σχόλιο