Πώς μπορούν να φροντίσουν οι γονείς την ψυχική υγεία των παιδιών τους;

Τα οφέλη μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας στη ζωή των ενηλίκων και των παιδιών είναι ανεκτίμητα και αδιαμφισβήτητα.

Ένα ψυχικά υγιές παιδί , μεταξύ άλλων,

  • δημιουργεί υγιείς φιλίες κι εκφράζει θετικές κοινωνικές δεξιότητες,
  • διαθέτει ικανοποιητικά επίπεδα αυτοεκτίμησης και αυτοπεποίθησης
  • παρουσιάζει ανεπτυγμένο μαθησιακό κίνητρο
  • είναι πιθανότερο να μπορεί να διαχειριστεί αποτελεσματικά δύσκολες συνθήκες

Η ψυχική υγεία δεν είναι μια δεδομένη και συνεχής κατάσταση, αφού κάποιες φορές,, θα χρειαστεί να προσπαθήσουμε, τόσο για να την επανακατακτήσουμε, όσο και να την διατηρήσουμε.

Τα καλά νέα είνα ότι οι γονείς εστιάζοντας σε συγκεκριμένες “καλές συνήθειες” ως προς τη σχέση με τα παιδιά, τους, μπορούν να την καλλιεργήσουν και να την ενισχύσουν σε σημαντικό βαθμό. Από ποιές λοιπόν διαδρομές μπορεί να περνάει η ψυχική υγεία των παιδιών;

  1. Αγάπη. Είναι η αρχή και η βάση των πάντων. Προσφέρει το αίσθημα της ασφάλειας, αίσθημα απαραίτητο ώστε το παιδί να νιώσει ικανό να κάνει τα πρώτα του βήματα στη ζωή, κυριολεκτικά, αλλά και μεταφορικά φυσικά, στη μετέπειτα πορεία του. Η αγάπη των γονέων, συντελεί σε πολύ μεγάλο βαθμό στη διαμόρφωση μιας θετικής και υγιούς αυτοεικόνας του παιδιού, μιας θετικής στάσης προς τον κόσμο και το εφοδιάζει με σημαντικές δόσεις αποδοχής, αυτοπεποίθησης, αυτοσεβασμού και ψυχικής ανθεκτικότητας.
  1. Χρόνος. Πολύς λόγος έχει γίνει για τον “ποιοτικό χρόνο” που πρέπει να περνάνε οι γονείς με τα παιδιά τους. Πράγματι, τα παιδιά δε θέλουν ποσότητα, ούτε είναι αυτό το ζητούμενο τελικά , παρόλο που η εποχή μας αναδεικνύει το ακριβώς αντίθετο: πολλά δώρα και υλικά αγαθά στις γιορτές και σε κάθε ευκαιρία, πολλές εξωσχολικές δραστηριότητες και καθημερινά “πηγαινέλα” μέχρι το βράδυ. Και τι χρόνος μένει τελικά για να τον περάσουμε ουσιαστικά με το παιδί μας; Να παίξουμε ένα παιχνίδι, να πάμε μια βόλτα, να δούμε μια ταινία. Σου δίνω χρόνο από το χρόνο μου σημαίνει ότι σου δείχνω πως είσαι σημαντικός και σημαντική για μένα, σημαίνει ότι με ενδιαφέρει να μου πεις πώς πέρασες την ημέρα σου, τι σε κάνει να γελάς και τι σε φοβίζει, ποια είναι τα όνειρά σου.

  1. Επικοινωνία.

Οι δεξιότητες μιας υγιούς επικοινωνίας και αλληλεπίδρασης μεταξύ των γονιών και των παιδιών τους χτίζονται από την πρώτη κιόλας μέρα της γέννησης του παιδιού. Εξάλλου, αν το παιδί έχει μάθει ότι ο πατέρας και η μητέρα του είναι εκεί για να το ακούσει ό,τι κι αν έχει αυτό να μοιραστεί, ακόμα και αν αντικειμενικά μπορεί να είναι κάτι ανάξιο λόγου και προσοχής για κάποιον, πολύ πιο εύκολα θα τον και την εμπιστευτεί και θα μοιραστεί μαζί του και μαζί της αργότερα, ένα θέμα πιο περίπλοκο και σοβαρό ως έφηβος, για παράδειγμα. Ένα παιδί που έχει μεγαλώσει σε ένα περιβάλλον στο οποίο αναδεικνύονται οι θετικές επικοινωνιακές δεξιότητες και τα οφέλη αυτών, θα μάθει ότι οι λύσεις σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τη συζήτηση και τον διάλογο και πως είναι υγιές να εκφράζει και να εξωτερικεύει τις σκέψεις και τα συναισθήματα του.

  1. Πρότυπο. Όλοι μας έχουμε βρεθεί και θα βρεθούμε σε δύσκολες καταστάσεις οι οποίες μπορεί να τραυματίσουν την ψυχική μας υγεία και να μας προκαλέσουν μια άσχημη ψυχολογική κατάσταση. Πώς όμως αντιμετωπίζουμε ένα τέτοιο βίωμα; Πώς φροντίζουμε τον εαυτό μας; Πώς προσπαθούμε να ανταποκριθούμε στην καθημερινότητα μας ; Τα παιδιά μαθαίνουν τον κόσμο και μέσω των γονιών τους, οι οποίοι, όπως είναι γνωστόν, αποτελούν ισχυρό πρότυπο συμπεριφοράς και μίμησης για εκείνα. Στο βαθμό λοιπόν που είναι εφικτό για τον καθένα, ας προσπαθήσει τόσο για τον εαυτό του, όσο και για το παιδί του, να αποτελέσει ένα θετικό πρότυπο συμπεριφοράς και στάσης ζωής.
  1. Ύπνος & διατροφή. Πλήθος μελετών έχουν δείξει πόσο σημαντικός είναι ένας επαρκής ποσοτικά και ποιοτικά ύπνος, αλλά και μια ισορροπημένη διατροφή για τη σωματική και ψυχική υγεία όλων μας. Στη εποχή μας ,κατα την οποία οι οθόνες κατέχουν αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας, η καθημερινότητά μας είναι γεμάτη από υποχρεώσεις, ενώ το γρήγορο και ανθυγιεινό φαγητό είναι εύκολα προσβάσιμο και προσιτό, η φροντίδα του ύπνου και της διατροφής των παιδιών μας ίσως να μοιάζει πιο δύσκολη από ποτέ. Την ίδια στιγμή όμως, και γνωρίζοντας τα πλεονεκτήματα που προσφέρουν στη ζωή του παιδιού γενικότερα, και στη ψυχική υγεία του ειδικότερα, αξίζει να συζητήσουμε, να ενημερώσουμε και να εφαρμόσουμε μαζί με τα παιδιά μας καλές πρακτικές και συνήθειες του ύπνου και της διατροφής μας.

Σχετικά άρθρα

Ανακαλύπτοντας το αυθεντικό νόημα των Χριστουγέννων

Tα Χριστούγεννα είναι εδώ, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, πιστά στο ραντεβού τους. Κι εμείς, μέσα στη διαφορετική και δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, προσπαθούμε να συντονιστούμε με τη γιορτινή αυτή εποχή, να νιώσουμε έστω...

«Ώρα για διάβασμα!»: 10 συμβουλές για τους γονείς

«Ώρα για διάβασμα!»: 10 συμβουλές για τους γονείς

Έχει περάσει ένας μήνας σχεδόν απ’ την έναρξη της σχολικής χρονιάς και η ουσιαστική και αποτελεσματική μελέτη των σχολικών μαθημάτων φαντάζει συχνά «άπιαστο όνειρο» για αρκετούς μαθητές αλλά και τους γονείς τους που συνήθως αναλαμβάνουν ρόλο...

Δημοσιεύτηκε

Δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σπίτι: καλοκαιρινές προτάσεις

Το καλοκαίρι είναι ηδη εδώ. Πώς θα μπορούσαμε να περάσουμε ευχάριστα και δημιουργικά με τα παιδιά μας στο σπίτι πριν τις καλοκαιρινές διακοπές; Δείτε στο βιντεο που ακολουθεί κάποιες ενδεικτικές προτάσεις.

Η σημασία της ενσυναίσθησης στην ειδική αγωγή

Η σημασία της ενσυναίσθησης στην ειδική αγωγή

Τα οφέλη μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας στη ζωή των ενηλίκων και των παιδιών είναι ανεκτίμητα και αδιαμφισβήτητα. Ένα ψυχικά υγιές παιδί , μεταξύ άλλων, δημιουργεί υγιείς φιλίες κι εκφράζει θετικές κοινωνικές δεξιότητες,διαθέτει ικανοποιητικά...

Αφήστε ένα σχόλιο