Επιστροφή στα θρανία:3+1 μαθήματα ζωής

Μπερδεμένες σκέψεις, ανάμεικτα συναισθήματα, πρωτόγνωρα βιώματα.

Για τα παιδιά, για τους γονείς,για τους δασκάλους. Άγχος και αγωνία, ενθουσιασμός και ανακούφιση, φόβος και ανασφάλεια και πάλι απ’ την αρχή. Κι ο καιρός ακόμα, αυτές τις μέρες μοιάζει να συντονίζεται με τα συναισθήματά μας.
Αλήθεια λοιπόν, αν αυτή η στιγμή δεν είναι μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά μας να κάνουν στο σχολείο μαθήματα…ζωής, τότε ποια είναι;

Ακολουθούν ​3​ + 1 μαθήματα ζωής για όλους μας :

☆ Αλλαγή.

Πολλοί θεωρουν πως η ζωη ειναι συνώνυμη με την αλλαγή. Και φαινεται πως δεν έχουν άδικο. Από τη φύση και τον καιρό εως τον ίδιο τον άνθρωπο, την ανάπτυξη και την εξέλιξή του, η αλλαγή και η εναλλαγή είναι πανταχού παρούσα. Κάποιες φορές στη ζωή μπορεί να αλλάξουν ακόμη κι όσα πιστεύουμε πως δεν αλλάζουν,     όπως είναι η καθημερινότητα του σχολείου όταν είμαστε μαθητές.     

Κι αυτό είναι εντάξει, ευκαιρία να βιώσουμε την σχολική μας πραγματικότητα κι αλλιώς!    

 Έχουμε το δικό μας θρανίο, τον δικό μας χώρο, τον φροντίζουμε, τον προσέχουμε.     Μαθαίνουμε νέους κανόνες, τους εφαρμόζουμε, προσαρμοζόμαστε σε καινούριες ρουτίνες.     Ξαναγνωριζόμαστε με τη νέα πια ομάδα της τάξης μας, γνωρίζουμε καλύτερα κάποιους συμμαθητές μας     με τους οποίους δεν είχαμε την ευκαιρία ή δεν έτυχε να μιλήσουμε περισσότερο ή να παίξουμε έως τώρα. Στην αυλή ίσως να μην μπορούμε να κινηθούμε και να παίξουμε όπου θελουμε , όπως μέχρι τώρα, ωστόσο στον συγκεκριμένο μας χώρο μπορούμε να δώσουμε την ταυτοτητά μας, αφήμοντας την φαντασία μας ελεύθερη.

☆ Ευγνωμοσύνη.    

Κάποιες φορές η ζωή μπορεί να μας απομακρύνει -προσωρινά ή μόνιμα – από αγαπημένες συνήθειες και δραστηριότητες,  όπως είναι η διακοπή μιας απογευματινής μας δραστηριότητας,    ακόμα και από αγαπημένα μας πρόσωπα, όπως η απουσία ενός καλού μας φίλου από το σχολείο. 

Κι αυτό είναι εντάξει, ευκαιρία να νιώσουμε ευγνωμοσύνη για όσα μάθαμε και ζήσαμε εως τώρα!
   

Ευγνωμοσύνη και χαρά για τους νέους φίλους που κάναμε, τις γνώσεις που κατακτήσαμε,  τα συναισθήματα που νιώσαμε και μοιραστήκαμε.   Ολ’ αυτά ακόμα κι αν δεν επαναληφθούν αυτούσια, είναι πια δικά μας, ο πολύτιμος θησαυρός μας, οι δικές αναμνήσεις   κι αυτό μας γεμίζει χαρά κι ευγνωμοσύνη για όσα ζήσαμε, αλλά και δύναμη κι αισιοδοξία γι’ αυτά που θα έρθουν.

☆ Αισιοδοξία.
   

Κάποιες φορές τα πράγματα δεν πάνε όπως τα περιμένουμε, όπως τα σχεδιάζουμε, όπως θα θέλαμε να είναι. Κάποιες φορές μπορεί να ​συναντήσουμε​                  εμπόδια στη διαδρομή μας. Απογοητευσεις, ματαιώσεις, ​αλλαγές, ​δυσκολίες, απώλειες. Ο ουρανός δεν είναι πάντα γαλάζιος και καθαρός, η μέρα δίνει         τη θέση της στη νύχτα, το παιχνίδι κάποτε τελειώνει.

 Κι αυτό είναι εντάξει, γιατί χρειάζεται να ξέρουμε και να νιώθουμε πως τα σύννεφα θα φύγουν κάποτε και ο ουρανός θα ξαναγίνει γαλανός, η μέρα θα  ξανάρθει     αν έχουμε την υπομονή να την περιμένουμε, το παιχνίδι θα ξαναρχίσει, αν ειμαστε εκεί για να παίξουμε πάλι.
 

 Ας έχουμε αισιοδοξία λοιπόν πως η νέα πραγματικότητα θα έχει κι αυτή την δική της ομορφιά, μπορούμε να περνάμε όμορφα σχολείο κι ας λείπει ο αγαπημένος μας φίλος, κι ας μας φαίνονται δύσκολοι ή πολλοί οι νέοι κανόνες​. Όλα θα πάνε καλά, αν αποφασίσουμε να δούμε το ποτήρι μισογεμάτο, ίσως και καλύτερα απ’ ότι πιστεύουμε.​

☆ Ανθρώπινη επαφή

 Σ’ αυτούς τους δυόμιση μήνες που αφήσαμε πίσω μας, ίσως να χρειάστηκε να μείνουμε​ μακριά​ από κάποια αγαπημέν​α και κοντινά μας πρόσωπα.​ Ίσως χρειάστηκε να αντικαταστήσουμε τις συναντήσεις μαζί τους με “συναντήσεις” στην οθόνη του υπολογιστή μας. Οι αγκαλιές και τα φιλιά γίνονταν και στέλνονταν εικονικά, όμως το συναίσθημα ήταν εκεί, παρέμενε μέσα μας ζωντανό. Μας ελειψε η δασκάλα μας, ο προπονητής μας, οι φιλοι, οι συμμαθητές μας, η γιαγιά και ο παππους μας…Νιωθουμε λυπη, θυμό,απογοήτευση, αγωνία.

Κι αυτό είναι εντάξει, ευκαιρία να διαπιστώσουμε πως μπορούμε να υποκαθιστούμε κατι τόσο σημαντικό για μας οπως ειναι η ανθρώπινη επαφή κι επικοινωνία, αλλά όχι να το αντικαθιστούμε. Ευκαιρία να βρούμε εναλλακτικούς τρόπους επικοινωνίας, αλλά τελικά και να νιώσουμε -δια της απουσίας της- πόσο πολύτιμη είναι η ανθρώπινη επαφή στη ζωή μας και να της δώσουμε -αν δεν το έχουμε ηδη κάνει- τη θέση που της αρμόζει.

Σχετικά άρθρα

Το σχολείο στο σπίτι ή αλλιώς «τηλεκπαίδευση»

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε όλοι μας σε επίπεδο οικογένειας, κοινωνίας, χώρας, αλλά και ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, αλλεπάλληλες αλλαγές στη ζωή μας. Συναισθήματα όπως αβεβαιότητα, ανασφάλεια και φόβος είναι για πολλούς από εμάς...

“Γράφω πάνω στη γραμμή!”: μια ευχάριστη τεχνική

“Γράφω πάνω στη γραμμή!”: μια ευχάριστη τεχνική

Η “έξυπνη γάτα” αποτελεί μια ευχάριστη και αποτελεσματική τεχνική ανάπτυξης της δεξιότητας της γραφής για τους μαθητές που έρχονται σε πρώτη επαφή με τον γραπτό λόγο καθώς και τους μαθητές που αντιμετωπίζουν μαθησιακές δυσκολίες...

Δημοσιεύτηκε
Η σημασία της ενσυναίσθησης στην ειδική αγωγή

Η σημασία της ενσυναίσθησης στην ειδική αγωγή

Μπερδεμένες σκέψεις, ανάμεικτα συναισθήματα, πρωτόγνωρα βιώματα. Για τα παιδιά, για τους γονείς,για τους δασκάλους. Άγχος και αγωνία, ενθουσιασμός και ανακούφιση, φόβος και ανασφάλεια και πάλι απ' την αρχή. Κι ο καιρός ακόμα, αυτές τις μέρες...

Οι πρώτες κούκλες που αναπαριστούν άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι πρώτες κούκλες που αναπαριστούν άτομα με ειδικές ανάγκες

Μια καμπάνια που δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλάζει τη βιομηχανία των παιχνιδιών προς το καλύτερο. Μια εκστρατεία στο Facebook με το hashtag #ToyLikeMe δημιουργήθηκε από γονείς που επιθυμούσαν να δείξουν στην βιομηχανία...

Αφήστε ένα σχόλιο