Ανακαλύπτοντας το αυθεντικό νόημα των Χριστουγέννων

Tα Χριστούγεννα είναι εδώ, όπως κάθε χρόνο άλλωστε, πιστά στο ραντεβού τους. Κι εμείς, μέσα στη διαφορετική και δύσκολη καθημερινότητα που βιώνουμε τους τελευταίους μήνες, προσπαθούμε να συντονιστούμε με τη γιορτινή αυτή εποχή, να νιώσουμε έστω και για λίγες στιγμές, συναισθήματα χαράς, ξεγνοιασιάς και ηρεμίας, συναισθήματα τα οποία, ίσως περισσότερο από πότε, τα έχουμε τόσο πολύ ανάγκη.

Πώς λοιπόν θα μπορέσουμε να περάσουμε ήρεμα, όμορφα και δημιουργικά Χριστούγεννα, όταν όλα (ή σχεδόν όλα) γύρω μας φαίνεται να…”προσπαθούν“ για το αντίθετο; Είναι τελικά τόσο δύσκολο όσο φαίνεται;

Μήπως τα διαφορετικά αυτά Χριστούγεννα, και οι περιορισμοί που φέρνουν μαζί τους, θα μπορούσαν με κάποιον τρόπο να μας φέρουν τελικά πιο κοντά στο αυθεντικό νόημα αυτής της σημαντικής γιορτής;

Επιστροφή στα βασικά

Τα Χριστούγεννα είναι σίγουρα μια από τις πιο κατάλληλες εποχές για να περάσουμε χρόνο με αγαπημένους μας συγγενείς και φίλους, τους οποίους δεν έχουμε την ευκαιρία να δούμε όσο θα θέλαμε την υπόλοιπη χρονιά. Να οργανώσουμε όμορφες εκδρομές ή ακόμα και ταξίδια, να παρακολουθήσουμε με την οικογένειά μας χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις… Αυτά τα Χριστούγεννα όμως γνωρίζουμε καλά πως δε θα έχουμε τη δυνατότητα να κάνουμε κάτι από τα παραπάνω.

Επιστροφή στα βασικά λοιπόν. Τις φετινές γιορτές έχουμε την ευκαιρία να περάσουμε ποιοτικό χρόνο αποκλειστικά με την οικογένειά μας , να ξεκουραστούμε σωματικά και ψυχικά και να περάσουμε όμορφα, κάνοντας στο σπίτι πράγματα που μας ευχαριστούν και μας χαλαρώνουν.

Ώρα για αποσύνδεση κι επανασύνδεση

Οι επόμενες μέρες είναι η κατάλληλη στιγμή για «αποσύνδεση». «Αποσύνδεση» δική μας από τη στενάχωρη πραγματικότητα, από τις αρνητικές ειδήσεις της επικαιρότητας, αποσύνδεση από τους απαιτητικούς ρυθμούς της καθημερινότητας κι όσο είναι εφικτό, από την τηλεργασία. Την ίδια στιγμή, καθώς σε λίγες μέρες το ψηφιακά σχολεία «κλείνουν» για τις διακοπές των Χριστουγέννων, τα παιδιά θα αποσυνδεθούν από τα τηλεμαθήματα και τις διάφορες δραστηριότητες εξ αποστάσεως.

Κι ύστερα, επανασύνδεση. Επανασύνδεση και χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία με την οικογένεια μας, με την οποία συνυπήρχαμε τόσες εβδομάδες, προσπαθώντας να χωρέσουμε σ’ ένα σπίτι το σχολείο και τη δουλειά, όμως συχνά δεν έμενε χρόνος για ουσιαστική επικοινωνία. Επανασύνδεση με τη φύση που είναι πάντα εκεί έξω και περιμένει να μας προσφέρει απλόχερα ηρεμία κι ανασυγκρότηση. Επανασύνδεση των παιδιών με παιχνίδια «πραγματικά», μη – εικονικά, με βιβλία και παραμύθια.

Οι οθόνες σε δεύτερο πλάνο

Αν κάτι πρωταγωνιστεί στην καθημερινότητα όλων μας το τελευταίο διάστημα είναι η οθόνη. Οθόνη υπολογιστή, τηλεόρασης, tablet, κινητού.. Η οθόνη είναι η σύνδεση μας με τη δουλεία, με το σχολείο, τις δραστηριότητες, τους συγγενείς και τους φίλους μας, τη διασκέδασή μας.

Όταν τελικά τόσο μεγάλο κομμάτι της ζωής μας περιστρέφεται πλέον γύρω από τις οθόνες, πόσο εύκολο τελικά είναι να περάσουν αυτές τις ημέρες των Χριστουγέννων σε δεύτερο πλάνο; Για να είμαστε ειλικρινείς δεν είναι εύκολο. Μπορεί μάλιστα να είναι αρκετά δύσκολο.

Παρ’ όλ’ αυτά αξίζει μια προσπάθεια!

Κάποιες φορές λοιπόν, ας διαλέξουμε να μιλήσουμε με τους φίλους μας στο τηλέφωνο κι όχι στον υπολογιστή, ας προτιμήσουμε να φτιάξουμε με τα παιδιά μας χριστουγεννιάτικες χειροτεχνίες και όχι on-line χριστουγεννιάτικες κατασκευές, ούτε να παίξουμε ψηφιακά παιχνίδια. Ακόμα, ας πάρουμε την απόφαση να βγαίνουμε πιο συχνά αυτές τις μέρες βόλτες στη φύση ή απλά στη γειτονιά μας για να περπατήσουμε ή να γυμναστούμε κι ας αφήσουμε για κάποιες άλλες στιγμές τα -πολύ βοηθητικά κατά τ’ άλλα- προγράμματα γυμναστικής στο σπίτι από τον υπολογιστή μας.

Ας αντικαταστήσουμε τέλος κάποιες ώρες που θα έβλεπαν τα παιδιά στην τηλεόραση ένα παιδικό ή που οι γονείς θα περνάγαμε μη-παραγωγικό χρόνο μπροστά από μια οθόνη, με την ανάγνωση ενός παραμυθιού, με ένα ωραίο επιτραπέζιο παιχνίδι για όλη την οικογένεια, με την παρασκευή χριστουγεννιάτικων γλυκών ή με ό,τι άλλο μπορεί να μας φέρει κοντά και να μας κάνει να νιώσουμε όμορφα, βάζοντας –έστω και προσωρινά- στην άκρη τις οθόνες.

Το νόημα των Χριστουγέννων

Ο καθένας μας αντιλαμβάνεται και βιώνει με τον δικό του μοναδικό τρόπο τα Χριστούγεννα. Χριστούγεννα λοιπόν είναι χρόνος με τα παιδιά και τους αγαπημένους μας ανθρώπους, ξεκούραση, γιορτινά τραγούδια, στολισμοί και δώρα, βόλτες, παιχνίδια, εκδηλώσεις, γλυκίσματα, ευχές…και φυσικά, αναμνήσεις από τα Χριστούγεννα των παιδικών μας χρόνων.

Αυτά τα διαφορετικά Χριστούγεννα, ίσως μας λείψουν μερικά από τα παραπάνω, όμως, όσο και ν’ ακούγεται πιθανόν κάπως παράδοξο, μήπως είναι μια ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά στο πραγματικό νόημα των Χριστουγέννων;

Συχνά, παρασυρόμενοι από τις εντυπωσιακές και γιορτινές βιτρίνες των καταστημάτων και από τις τόσες πολλές επιλογές δώρων, οδηγούμαστε σε μια υπερβολή στις γιορτινές αγορές μας. Όμως τι μήνυμα θέλουμε τελικά να μεταδώσουμε στα παιδιά μας; Της ποσότητας ή της ποιότητας; Έχοντας φέτος περιορισμένες δυνατότητες, είναι η καλύτερη στιγμή να δείξουμε έμπρακτα στα παιδιά πως δεν έχει σημασία ο αριθμός των δώρων που θα πάρουν, αλλά ο χρόνος που θα περάσουν παίζοντας δημιουργικά με αυτά, ο χρόνος που θα περάσουμε εμείς παίζοντας μαζί τους.

Εξάλλου τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή της αγάπης αλλά και της προσφοράς. Σε μια τόσο διαφορετική και στενάχωρη πραγματικότητα που ζούμε, η έννοια της βοήθειας και της προσφοράς σε πολλούς συνανθρώπους μας, των οποίων η υγεία και η ευημερία δοκιμάζεται σκληρά, παίρνει άλλο βάρος και διάσταση. Τώρα λοιπόν είναι η κατάλληλη εποχή για να νιώσουμε ευγνωμοσύνη, δίνοντας πρώτα εμείς το παράδειγμα στα παιδιά με τη συμπεριφορά μας, για όσα έχουμε, απομακρύνοντας όσο το δυνατόν το αίσθημα του ανικανοποίητου που συχνά νιώθουμε, μικροί και μεγάλοι.

Αυτά τα Χριστούγεννα τέλος θα περάσουμε, περισσότερο από κάθε άλλη φορά τέτοιες μέρες, χρόνο στο σπίτι, εμείς μαζί με τα παιδιά μας.

Ας αξιοποιήσουμε λοιπόν αυτές τις πολύτιμες στιγμές μας μαζί τους. Ας επιδιώξουμε να έρθουμε πιο κοντά, να μοιραστούμε και να ανταλλάξουμε σκέψεις και συναισθήματα που κυριάρχησαν τις τελευταίες απαιτητικές εβδομάδες εν μέσω τηλεργασιών και τηλεκπαίδευσης. Ας τα διαβεβαιώσουμε πως είμαστε δίπλα τους, ότι μπορούν να μας εμπιστευτούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους, χωρίς να σκέφτονται ότι θα τα κρίνουμε και πως θα προσπαθήσουμε να τα βοηθήσουμε όπως μπορούμε προκειμένου να νιώσουν καλύτερα και ν’ αποδεχτούν τα συναισθήματά τους.

Ας τους εκφράσουμε τέλος ανεμπόδιστα την αγάπη μας περνώντας χρόνο μαζί τους, κάνοντας κοινές δραστηριότητες που ευχαριστούν όλους κι ας μοιραστούμε τις πιο όμορφες ευχές για υγεία και αγάπη.

Καλά -διαφορετικά- Χριστούγεννα σε όλους!

Σχετικά άρθρα

Το σχολείο στο σπίτι ή αλλιώς «τηλεκπαίδευση»

Τους τελευταίους μήνες βιώνουμε όλοι μας σε επίπεδο οικογένειας, κοινωνίας, χώρας, αλλά και ως μέλη της παγκόσμιας κοινότητας, αλλεπάλληλες αλλαγές στη ζωή μας. Συναισθήματα όπως αβεβαιότητα, ανασφάλεια και φόβος είναι για πολλούς από εμάς...

Πώς μπορούν να φροντίσουν οι γονείς την ψυχική υγεία των παιδιών τους;

Τα οφέλη μιας ισορροπημένης ψυχικής υγείας στη ζωή των ενηλίκων και των παιδιών είναι ανεκτίμητα και αδιαμφισβήτητα. Ένα ψυχικά υγιές παιδί , μεταξύ άλλων, δημιουργεί υγιείς φιλίες κι εκφράζει θετικές κοινωνικές δεξιότητες, διαθέτει ικανοποιητικά...

Δημοσιεύτηκε

Δημιουργική απασχόληση παιδιών στο σπίτι: καλοκαιρινές προτάσεις

Το καλοκαίρι είναι ηδη εδώ. Πώς θα μπορούσαμε να περάσουμε ευχάριστα και δημιουργικά με τα παιδιά μας στο σπίτι πριν τις καλοκαιρινές διακοπές; Δείτε στο βιντεο που ακολουθεί κάποιες ενδεικτικές προτάσεις.

Οι πρώτες κούκλες που αναπαριστούν άτομα με ειδικές ανάγκες

Οι πρώτες κούκλες που αναπαριστούν άτομα με ειδικές ανάγκες

Μια καμπάνια που δημιουργήθηκε από γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες αλλάζει τη βιομηχανία των παιχνιδιών προς το καλύτερο. Μια εκστρατεία στο Facebook με το hashtag #ToyLikeMe δημιουργήθηκε από γονείς που επιθυμούσαν να δείξουν στην βιομηχανία...

Αφήστε ένα σχόλιο